Good stuffs

Vocabulary size – testyourvocab.com

2016-jan-03: 4640 words. (Blaise test)

  • Most adult native test-takers range from 20,000–35,000 words
  • Average native test-takers of age 8 already know 10,000 words
  • Average native test-takers of age 4 already know 5,000 words
  • Adult native test-takers learn almost 1 new word a day until middle age
  • Adult test-taker vocabulary growth basically stops at middle age
  • The most common vocabulary size for foreign test-takers is 4,500 words
  • Foreign test-takers tend to reach over 10,000 words by living abroad
  • Foreign test-takers learn 2.5 new words a day while living in an English-speaking country

Angol-Magyar szótárak

Egynyelvű szótárak

 

KLM nyelvtani összefoglaló

 

http://22frames.com/ (feliratos videók sokféle kategóriában),
http://mek.niif.hu/00200/00242/00242.htm (750 mondása a köznek magyarul/angolul),
http://www.nikon.com/about/feelnikon/thisday/main.htm (felsorolja az adott napon -valamikor a múltban- említésre méltó történteket),

http://simple.wikipedia.org/wiki/Main_Page (a megszokott Wikipédia “Simple English” változata),
http://adsoftheworld.com/ (Világ reklámjai egyesültek!),
http://www.knowitall.org/gullahnet/index.html (kicsit gyerekes, de érdekes kulturális ismeretterjesztő),
http://www.lyricstraining.com/index.php (dalszöveggel-tanító),
http://www.wikibooks.org/ (Wikileaks… helyett: Wikibooks),
http://www.eatbetteramerica.com/ (egyéljobbat-blog ),
http://1000words.net/ (1000 szó a világ minden tájáról {=1 kép}),

http://www.archive.org/about/about.php (internet-archívum), és

 

Német:
gutefrage.net

 

 

Angol Nyelvvizsga infótár

EURO nyelvvizsga

Jó szívvel tudom ajánlani, mert nagyon vizsgázóbarát, tényleges tudást mér,és a gyakorlati kommunikációra helyezi a hangsúlyt. Az Euro Magyarországon és nemzetközileg is elismert, és ami még fontos, hogy van egy-és kétnyelvű változata. A feladatok között lehet olyan, hogy ki kell töltened egy nyomtatványt, információt kell keresned egy hirdetésben, vagy prospektusban, össze kell foglalnod egy hosszabb szöveg lényegét, vagy készítened kell egy jegyzetet egy előadás részletéről. Teljesen hétköznapi készségeket fognak mérni.

Magyarán aki itt szerez papírt, az kijelentheti magáról, hogy tudja is alkalmazni a nyelvet. A szóbeli rész nem csak a vizsgáztatóval zajlik, hanem te egy másik nyelvvizsgázóval szerepelsz párban. Ez azért is jó, mert ha ügyesen tudtok együttműködni, egymást erősítitek. Még jobb, ha a vizsgapartneredet már régebbről ismered, és tudsz vele előre tréningezni. A vizsga 60% -tól számít eredményesnek, az egyes vizsgarészeknél is el kell érned legalább 40%-ot. A vizsga Business változata Europro néven ismert. Szótárat csak egyes vizsgarészeknél használhatsz.

Bővebb információ: http://www.euroexam.org

ECL nyelvvizsga(Europian Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages)

Magyarországon és nemzetközileg is elismert, általános egynyelvű vizsga. Nincs benne nyelvtani teszt és fordítási feladat. Akkor ajánlom neked, ha könnyen megérted egy leírt szöveg értelmét, jól tudsz levelet írni, viszont nem szeretnél nyelvtani tesztet írni. A vizsga három készséget mér írásban: olvasott illetve hallás utáni szövegértés,valamint íráskészség. Számíts olyan feladatokra, mint pl egy újságból kivett szöveg, amit igaz/hamis, vagy feleletválasztós kérdések követnek, hivatalos vagy baráti levél megadott szempontok alapján. A szöveg gyakran tartalmaz nehéz szavakat/kifejezéseket, de globálisan könnyű megérteni, ha a kulcsszavakat/kifejezéseket érted. A szóbeli rész ugyanúgy zajlik, mint az Euro-nál, tehát egy vizsgázó párral együtt vizsgázol. A vizsga 60% -tól számít eredményesnek. Amennyiben nem sikerül, lehetőséged van arra, hogy csak a sikertelen részből vizsgázz újra. Szótárat csak egyes vizsgarészeknél használhatsz

Bővebb információ: http://www.ecl.hu

TELC nyelvvizsga (The Europian Language Certficates)

Egynyelvű akkreditált és nemzetközileg is elfogadott vizsga. Nem olyan régen 2006-ban változtak a nyelvvizsga nehezebb lett, mint korábban volt, tehát az a követelmény, ami korábban középfoknak felelt meg, most csak alapfoknak minősül. A vizsga 60% -tól számít eredményesnek. Ennél a vizsgánál nagyon számít az idő, úgyhogy akkor ajánlom neked, ha gyors vagy, és nem blokkolsz le a lehetséges vizsgakörülmények miatt. Az írásbeli résznél szövegértést, nyelvtant és íráskészséget néznek. 90 perc áll a rendelkezésedre, az egészre úgyhogy 20 perc jut részfeladatonként, ezért is kell nagyon gyorsan, és összeszedetten dolgozni. A vizsgafeladatok között lehet olyan, ahol rövid szövegekhez kell címet párosítanod, hosszabb szöveg elolvasása után feleletválasztós tesztből kell kiválasztanod a helyeset, vagy panaszlevelet kell írnod valamilyen témában. Van még szóbeli szövegértés magnóval, és a szóbeli résznél saját prezivel készülhetsz, amit otthon begyakoroltál már.

Bővebb információ: http://www.telc.hu

ITK ORIGO alias Rigó utcai nyelvvizsga

Az ősidőkből talán a legismertebb akkreditált kétnyelvű nyelvvizsga. Figyelem, nemzetközileg nem elismert! Akkor ajánlom neked, ha nagyon jól fogalmazol, mert itt van angolról magyarra fordítás. Nem ajánlom akkor, ha sok nyelvtani hibát szoktál véteni, mert eléggé szigorú a pontozás. A vizsgafeladatok arra mennek rá, hogy teszteljék a nyelvtani tudásodat, és a fordítási készségeidet. A feladatok között találsz nyelvtani tesztet, angolról magyarra, és magyarról angolra fordítást, és levélírást bármilyen témában. A szóbeli az írásbelihez képest könnyebb, mert a beszélgetést sokszor te tudod irányítani. Ha valamilyen témához nem tudsz hozzászólni, akkor is magas pontszámot kaphatsz, ha más témára navigálsz át, és látják rajtad, hogy nem jelent problémát a kommunikáció. Nagy előny még az is, hogy a vizsgára nagyon egyszerűen fel lehet készülni a típusfeladatokból, amik főleg a tesztekben, és a levélírási feladatokban ismétlődnek.

Bővebb információ: http://www.itk.hu

BME nyelvvizsga

Sok mindenben hasonlít az ORIGO nyelvvizsgához. Magyarországon mindenhol elfogadják, viszont nemzetközi szinten nem elismert. Kétnyelvű vizsga, tehát ezt is akkor ajánlom neked, ha jól tudsz fogalmazni, és nem ijedsz meg a nyelvtani feladatoktól. Érdekes módon az írásbeli része könnyebb, a szóbeli nehezebb az ORIGO-nál.
Az írásbelin találkozni fogsz olyan feladattal, hogy egy hosszú szövegbe kell egy-egy szót illesztened, rövid feleletválasztós nyelvtani tesztekkel, szövegértéssel, ahol neked kell a hiányos helyeket megadott szövegrészekkel kiegészítened, kell levelet írni, és angolról magyarra fordítani. Szótárat sok feladatnál használhatsz, de ha nem érted meg globálisan a szöveg lényegét, akkor a szótár sem fog tudni segíteni. Fontos, hogy tudj szépen fogalmazni magyarul, ne ijedj meg a hosszabb szövegektől, és a szóbelin is magabiztosan tudd irányítani a kommunikáció fonalát.

PITMAN v. PANNONmost már City &Guilds néven fut

2006-től létezik ez a PITMAN helyett, de sajnos Magyarországon nem akkreditált nyelvvizsga. Mégis érdemes letenni akkor, ha Nagy-Britanniába szeretnél menni továbbtanulni, vagy munkát vállalni. Szintén olyan nyelvvizsga, ami nem szorosan a nyelvtani tudásra megy rá, hanem a képességeket mérni, és az aktív nyelvtudás szintjét. Négy szövegértési és két fogalmazási feladat van benne, plusz a magnóhallgatás. A feladatok nagyon kreatívak és a szóbeli is jól fel van építve, és kifejezetten interaktív.

Bővebb információ: http://www.cityandguilds.hu/
TRINITYnyelvvizsga

Itt is ugyanaz a helyzet, mint a Pannon-nál, 2008 őszétől nem akkreditált, tehát nem fogadják el Magyarországon.

Cambridge FCE

(First Certificate in English) nyelvvizsga.  A legismertebb, legnagyobb presztizsű, és az egyik legdrágább egynyelvű nemzetközi vizsga. A cambridge-i egyetem szervezi, és ott is történik az írásbeli viszga értékelése, a szóbeli vizsgát pedig itthon felveszik és digitalizálják. A vizsgán csak egynyelvű szótárt tudsz használni. Nagy kihívás mindenki számára, tehát csak akkor ajánlom, ha kifejezetten ezt a vizsgát kérik tőled valahol. Általában külföldi továbbtanuláshoz, és munkavállaláshoz kérik. Magas presztizse miatt vannak olyan főiskolák, egyetemek, amik csak ezt a nyelvvizsgát hajlandóak elfogadni, sőt, a nemzetközi üzleti életben is elismerik. Az FCE középfokú vizsga néha- néha már vetekszik más nyelvvizsgák felsőfokával. Sokoldalúan méri fel a vizsgázó, tudását így minden készségben jónak kell lenni. A típusfeladatok között találsz szövegértést, ami lehet újságcikk, beszámoló, hivatalos dokumentum, szépirodalom, bármi. A levélírás is lehet levél, beszámoló, történet, újságcikk, email, vagy esszé. A nyelvhasználati feladatok nagyon kreatívan vannak összeállítva, sokféle módon nézik, hogy tudod-e használni a nyelvet. A magnóhallgatás is eléggé összetett, a szóbelin pedig a vizsgáztatóval, egy másik vizsgázóval, és önállóan is beszélsz.

Bővebb informáci: http://www.britishcouncil.org/hu/hungary-education-take-a-uk-exam-cambridge-exams-general-english.htm