Könyvrészlet (Bagolyvár Kiadó, A gazdagság benned van, K26)

Vágj bele — most!

Egyszer a barátaimmal bementünk egy jósnőhöz. Nem, nem arról van szó, hogy hinnék a jóslásban. Ám az biztos, hogy ez alkalommal egy valóban értékes tippet kaptam arra, mit kell tennem, hogy megalapozzam a szerencsémet.
Kristálygömbjébe tekintve az öreg hölgy sejtelmesen így szólt:
— Van ott valami, amit ön meg akar csinálni! Ez biztos kezdés volt. Mindenki akar csinálni valamit.
— De nem mer belevágni, mert valamilyen akadályt lát maga előtt — folytatta.
Ismét csak telitalálat: ez az utcán jövő-menő első tíz emberre ugyanúgy igaz, mint rám.
Aztán jött a tipp:
— Fiam! Adok neked egy tanácsot — mondta. — Ez a dolog, amit meg akarsz csinálni . . . Szóval vágj bele és kezdd el! Ha arra vársz, hogy minden úgy legyen, ahogy lennie kell, sosem fogod elkezdeni, mert a dolgok sosincsenek pontosan úgy, ahogy lenniük kell. Kezdd el, és miközben csinálod, miközben haladsz, helyükre teszed a dolgokat — úgy, ahogy lenniük kell. Gyakran elgondolkoztam azon, amit a hölgy mondott, és istenemre — a tanácsa megérte az öt dollárt. Mert nagyon bölcs tanács!

Lehet, hogy azért emlékszem rá ilyen pontosan, mert öt dolláromba került. Lehet, hogy annyira bosszantott ennek az öt dollárnak az elvesztése, hogy elhatároztam, megpróbálom kamatoztatni, amit e különös „beszélgetésen” hallottam. Kamatoztattam is! Ha legközelebb bele akarsz fogni valamibe, de halogatod, mert „nincsenek együtt a dolgok”, vagy mert „nincs lehetőség egy jó kezdésre”, emlékezz Wheelerre! Arra, hogy kemény öt dolláromba került ez az egyszerű bölcsesség. De talán ez volt életem legjobb befektetése, mert azóta már többszörösen is megtérült. Ne feledd: a „dolgok” sosincsenek „együtt”, és ha addig vársz, amíg „együtt lesznek” — egész életedben csak várakozni fogsz.

Vágj bele! Próbálj szerencsét! Vesd bele magad a hideg vízbe! Emlékezz Hickokra, és tedd meg legalább az első lépést a célod felé! Nem minden zsákutca, ami annak látszik, nem minden cél láthatatlan, ami nem látható onnan, ahol most állsz. Egyetlen lépés előre, és váratlanul teljes fénnyel felragyoghat.

A kínaiak azt mondják, hogy „egy tízezer kilométeres út is az első egyszerű lépéssel kezdődik”. Tedd meg hát ezt az első lépést!
És ne feledd: sosem kezdheted onnan, ahonnan kezdeni szeretnéd. Onnan kell kezdened, ahol vagy — most.