eredeti cikk

Mivel a zsírdepók helye hormonálisan és genetikailag meghatározott, ezért kiemelten szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy hasizom gyakorlatokkal nem lehet megszabadulni a hason lévő zsírrétegtől. Helyi zsírégetés nincs! Téves elképzeléseken alapul minden olyan törekvés, amely célzott edzéssel próbálja meg eltávolítani a test egyes pontjairól a hájat. Az izomzat és a fölötte elhelyezkedő zsírdepók között nincs szerves kapcsolat, ezért hasizomgyakorlatokkal nem lehet a pocakról a zsírt ledolgozni.

Ettől függetlenül az izomzat erősítése fontos dolog, hiszen formásabb lesz testünk, és a több izom több kalóriát éget. A hasizmunkat is érdemes erősíteni, hiszen kevésbé fog lógni a hasunk, ha az izomzatunk feszesebb. De ettől a zsír még rajta marad, azt csak általános, egész testre kiterjedő zsírégető edzéssel tudjuk csökkenteni. A zsírégető edzés pedig annál hatékonyabb, minél nagyobb izmokkal dolgozunk. Márpedig tömegét tekintve a hasizom az egyik legkisebb izmunk, ezért nem érdemes abban reménykednünk, hogy kedvenc hasizom gyakorlataink majd sok kalóriát fogyasztanának.

Egyébként a háj alatt mindenkinek “kockás” a hasa. A rossz hír csak az, hogy a hasunkon (hölgyeknek a combon, fenéken) a “legstabilabb” a zsírdepó, hiszen az ember életmódja, anatómiája olyan, hogy itt van a legkevésbé útban a zsír. Képzeljük el, hogy mi lenne, ha az elraktározott zsírt szervezetünk mondjuk a kézfejünkre deponálná. Ez eléggé megnehezítené életünket.

A hasizmozás, főként az ész nélkül végzett felülések százai veszélyt jelenthetnek gerincünk számára is. Ha nem megfelelően – például nyújtott lábbal – végezzük a felülést, akkor gerincünk ágyéki görbülete (lordózis) túlzott lesz, és lumbális csigolyáink túlzott terhelést kapnak, hosszú távon előjöhet a lumbágó tünetegyüttese.

Kedvenc hasizom gyakorlatom

A gerincet legkevésbé megterhelő hasizom erősítő gyakorlat szerintem a térdemelés függeszkedve. Lógackodjunk fel a húzodzkodó rúdra, és összezárt térdeinket emeljük vízszintesig, vagy éppen csak afölé. Ne csináljuk nyújtott lábbal, mert túlterhelhetjük gerincünket. Csináljunk 8-10 térdemelést. Többet semmiképpen. Ha túl könnyű, akkor vegyünk lábfejeink közé egy 4-6 kilós egykaros kézisúlyzót. Az egymást követő edzéseken fokozatosan növelhetjük a terhelést. Ezen gyakorlat kiegészítése képpen hasprést is csinálhatunk, ami a hasizom felső részére hat, de nehéz a súlyterhelést szabályozni.

További információk: www.testformazas.hu